• image023 281 800
  • imageinfo@zazeli.opcina-kali.hr
pocetna-konferencija-1024px.JPG
03 Oujak 2023

U Kalima održana početna konferencija projekta „Zaželi u Općini Kali“


Na projektu je zaposleno 11 žena, pripadnica ciljane skupine, a svaka žena ima svojih, šest do osam korisnika, starijih i nemoćnih osoba koje svakodnevno posjećuju i o njima brinu u razdoblju od šest mjeseci, od 1. veljače do 1. kolovoza ove godine.

Sudionike konferencije je uvodno pozdravio načelnik Općine Kali, Bruno Mišlov koji je istaknuo kako je program „Zaželi“ od velike važnosti za njihovo stanovništvo s obzirom da su oni otočka sredina koja u pravilu ima demografski starije stanovništvo.

Prisutnima se potom obratila zamjenica ravnateljice županijske razvojne agencije ZADRA NOVA, Jadranka Petek, koja je istaknula kako su upravo projekti koji su financirani kroz poziv »Zaželi -program zapošljavanja žena« izravan primjer prakse kako se bespovratnim sredstvima EU-a može utjecati na poboljšanje kvalitete života naše zajednice.

Andro Magić, pročelnik za EU fondove i gospodarstvo Općine Pašman kazao je kako se svi dobro osjećaju kada pomognu njihovim starijima, a i korisnicima je drago što je ovaj projekt zaživio u našim otočkim sredinama.

Ovim projektom je tako obuhvaćen broj od 78 krajnjih korisnika iz općina Kali i Pašmana kojima zaposlene žene pružaju uslugu, poput čišćenja kućanstva, odlazak u trgovinu po namirnice ili u ljekarnu po lijekove, psihosocijalnu podršku kroz razgovor, druženje i slično. Dodatna beneficija za korisnike su i mjesečni poklon paketi kućanskih i higijenskih potrepština koji se također financiraju iz projekta.

Žene su se zaposlile na određeno vrijeme od 6 mjeseci, do 1. kolovoza ove godine, s obzirom da projekt službeno završava 7. kolovoza 2023. Šest žena zaposleno je u Općini Kali, a pet žena u Općini Pašman, a dosadašnji interes i reakcije, podjednako zaposlenih žena i korisnika, su veoma dobre, naglasio je voditelj projekta Petar Kolega iz Općine Kali.

Kolega je u predstavljanju projekta pojasnio kako je ovo za Općinu Kali drugi po redu projekt iz nacionalnog programa zapošljavanja žena „Zaželi“. U prvom projektu su išli samostalno, a u ovom drugom u otočnom su partnerstvu s Općinom Pašman, što im je osobito drago, dodao je Kolega, te se ovom prilikom zahvalio razvojnoj agenciji ZADRA NOVA, koja je u oba navrata pružala tehničku pomoć Općini Kali.

Vrijednost projekta je 642.188,75 kuna, odnosno 85.233,09 eura, a radi se o 100%-tnoj bespovratnoj potpori iz Europskog socijalnog fonda.

Obvezni partneri na projektu su područni uredi u Zadru – Hrvatskog zavoda za socijalni rad, i HZZ – Hrvatski zavod za zapošljavanje, Zadar, koji vrše provjeru prihvatljivosti krajnjih korisnika i zaposlenih žena.

image
image
image

SADRŽAJ OVE STRANICE ISKLJUČIVA JE ODGOVORNOST OPĆINE KALI